Tehokkuutta monimutkaisen hallinnon sijaan
Keski-Suomessa on käyty keskustelua siirtymisestä maakunnalliseen, ns. "Kainuun mallin" tapaiseen, pelkästään sosiaali- ja terveydenhoitopalvelut tuottavaan malliin. Kainuun osalta hallintokokeilusta säädettiin lailla vuonna 2003 ja se jatkunee koeluonteisena 2012 sijasta vuoden 2016 loppuun saakka.
Pääministeri Mari Kiviniemen markkinoimassa uudistuksessa maakunnan perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito tuotettaisiin maakuntahallinnon taholta. Toiminnasta vastaisi yleisillä vaaleilla valittu maakuntavaltuusto.
Hallinnon väliporras pienentäisi entisestään kuntien päätöksentekovaltaa. Kunnallishallinnossahan sosiaali- ja terveydenhoitoa koskevat linjaukset eivät saisi olla irrallaan muusta päätöksenteosta.
Hallituksen asettaman työryhmän kannanottokin on yhdensuuntainen. Työryhmä toteaa, että kaavoitus, rakentaminen, asuminen, liikenne, koulutus, työvoima- ja elinkeinopolitiikka vaikuttavat terveyteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin – ne ovat osa kokonaisuutta.
Maakuntamalli olisi pahimmillaan monopoli, joka ei helposti kilpailuttaisi toimintojaan ja jättäisi hyödyntämättä muualla olevaa, järjestöjen tai yksityisten osaamista.
Kokoomus ei kannata maakuntahallinnon, Kelan terveysrahaston tai Sitran mallia. Mallit eivät lisää julkista rahoitusta, mutta katkaisevat tärkeät yhteydet kunnalliseen päätöksentekoon ja toimintaan. Uhkana lienee, että väliportaan lisääntyvä hallintokoneisto voisi pikemminkin nostaa kustannuksia.
Niin ikään Kokoomuksessa katsotaan, että kuntien vastuulla oleva sosiaali- terveydenhuolto kytkeytyy vahvasti paikallisiin tarpeisiin ja erityispiirteisiin. Palvelujärjestelmän uudistaminen toteutuu parhaiten vahvan peruskunnan vastuulla. Laaja-alaisen hyvinvointipolitiikan toimeenpanon edellytyksenä on kunnan vahva omistajaohjaus.
Luonnolliset työssäkäyntialueet ovat hyvä pohja, jolle kuntauudistukset tai toimivat yhteistyömallit voivat perustua.
Niillä pystytään parhaiten takaamaan kuntalaisille ja kuntien päättäjille todellinen päätösvalta heitä koskevissa asioissa – se takaa aidon vaikuttamismahdollisuuden palveluiden järjestämiseen, tuottamiseen ja rahoitukseen.
Joustavan palveluiden saannin edellytys olisi asiakkaiden laaja ja vapaa hakeutumisoikeus yli kunta-, kuntayhtymä- ja sairaanhoitopiirirajojen.
Keski-Suomi ei tarvitse päällekkäistä hallintoa uusine virkoineen ja luottamuselimineen.
Tarvitsemme palveluiden joustavaa ja tehokasta järjestämistä. Siihen riittävät vahvat kunnat ja valtio sekä niiden vaaleilla valitut päättäjät.
Seppo Kahilainen
Maakuntavaltuuston 2. varapuheenjohtaja
Keski-Suomen Kokoomus, varapj.