Näillä mennään kuntavaaleihin...
Keskustelu kuntarakenneuudistuksesta alkaa möyriä paikoillaan. Kritisoin taannoin Keskisuomalaisen ja Kotsarin palstoilla Mauri Pekkarisen mielipiteitä siitä, että Keski-Suomessa kokoomuslaiset " maakuntien miehet " ajavat kaksilla rattailla ja tekevät vaalityötä vastustaessaan rakenneuudistusta ja pyrkivänsä sillä keinoin kohtuulliseen vaalitulokseen. Tämän päivän Keski-Suomalaisessa olikin sitten Maurin vastine, ihan hyvä sellainen. Mitään uutta siinä ei kuitenkaan ollut ja depaattia on lehtien palstoilla on turha jatkaa.
Sanonpahan kuitenkin, että oman kunnan itsenäisyyden puolustaminen ei ole kenenkään yksinoikeus. Mielipide, joka on vastoin kuntaministerimme linjauksia vaatii minulta ja meiltä paljon enemmän suoraselkäisyyttä ja sitkeyttä kuin opposiotiosta huutelu - perinteisestihän oppositiossa hallitusasetelmista riippumatta ollaan joka asiasta erimieltä. Kannanotot ovat usein entisen palopäälikön kommentin tyylisiä hänen arvioidessaan uuden pakopäälikön työtä onnistuneen sammutustyön jälkeen : "Hyvin tehty, mutta väärin sammutettu".
Jos työni jatkuu Putaan valtuustossa, aion panostaa kunnan itsenäisyyden säilyttämiseksi samoilla ajatuksillankuin tälläkin kaudella. Monet tavoitteeni ovat onnistuneet tai ainakin nytkähtäneet eteenpäin.
Onnistumisia ovat:
- päätös yrittäjyysvaikutusten arvioimismenettelyn käyttöönotosta. Päätöksen siirtyminen käytäntöön on ollut kuitenkin hidasta... joku tätä asiaa pidättelee. Tyypillisin esimerkki on taannoinen sivislautakunnan pääös, joilla kuntaparin kirjaostot menivät kuntien ulkopuolelle muutaman euron erolla. Tässä jos missä arviointimenettelyä olisi pitänyt toteuttaa,
- pitkällisen jauhamisen jälkeen kuntaamme saatiin " Kehittämisryhmä" , jonka pääasiallisin tehtävä on elinkeinoelämän kehittäminen ja uusien avuksien tekeminen. Loppupeleissä tässäkin politikot tunkeutuivat ryhmään ja yhtään paikallista yrittäjää ei valittu mukaan. Väitän että kaikki tieto ei ole kunnanhallituksen pöydän ympärillä ;-)
- tavoitteeni on, että kunnan koko palvelurakeene käydään läpi ulkopuolisen selvitysmiehen toimesta ja eri vaihtoehdot tuotaisiin sitten luottamushenkilöiden käsittelyyn. Pienen hoputtamisen jälkeen keväällä talouden tasapainottamisryhmässä tehty sosiaali ja terveyspuolen selvitys lähteekin viimein käyntiin.
- olen mielestäni onnistunut monissa asioissa yhteistyötä tehden, olen pyrkinyt olemaan oikeiden asioiden takana riippumatta siitä, mistä esitys on tullut
Mikäli valinta osuu kohdalleen, aion jatkaa hommia mm.seuraavissa asioissa:
- kuntaparityö on välttämätöntä yhteistyötä, mutta se ei toimi tehokkaasti koska hallintosääntö on kutakuinkin samanlainen kuin 8 vuotta sitten kuntaparin aloittaessa. Puutteet tiedetään, mutta rohkeus tehdä muutoksia puuttuu. Viitasaaren ja Pihtiputaan yhteiset toimialajohtajat toimivat vailla kuntaohjausta, esim. kunnanjohtajilla ei ole työnjohtovaltaa tai -oikeutta heidän toimintansa ohjaamisen.
- kuntaparin matkakustannyúkset karkaavat käsistä, Pihtiputaalla palkkojen yhteydessä maksettut matkakorvaukset ovat vuosittainn. 550.000-700.000 euron välillä. Lun summia puretaan, kertoo tulos että vuotuiset kilometrimäärät ovat 1.220,000 - 1.555.000 km. Jos työpäiviä olisi 250, tulisi päiväkohtaisiksi ajomääriksi 4.900 - 6.200 km. Kun ajatusleikkiä jatketaan, merkitsisi se Viitasaaren matkoiksi laskettuna 62- 78 matkka. Jyväskylän reissuiksi muutettuna se merkitsisi 18 -23 matkaa. Esimerkit ovat vähän karrikoiuvia, mutta ne antavat kuitenkin oikean kuvan mittasuhteista.
- haluan, että kuntaparissa otetaan huomioon 10 % kotipaikkaetu.
- sinänsä tärkeä tiimityö on joiltakin osin myös karannut käsistä. Useat henkilöt ovat lähestyneet asian vuoksi ja valittavat sitä, että oikeisiin asioihin ei aina ennätä paneutua, koska kokoustaminen liian moniportaisessa hallinnossa vie liikaa aikaa. Esimerkki - josta sain vähän turpaanikin - on kuntaparin lääkärien vastaanottomäärät. Tällä hetkellä kuntaparin lääkärit ennättävät ottaa vastaan noin 10 potilasta päivässä muun toiminnan viedessä liian ison osan ajasta. Osittain tämän takia joudutaan palkkaamaan keikkalääkäreitä, jotka ilman byrokratiata pystyvät ottamaan vastaan tuplaten potilaita. Vastaanottojen yksikköhinnat jäävät tämäbn yakia kutakuinkin saman suuruisiksi. Tämä paha oravanpyörä pitää pystyä katkaisemaan. Tähdennän vielä, että en arvostele lääkäreitä enkä muuta henkilökuntaa - päinvastoin. Arvostelen kunnan omaa organisointikykyä - turhia päällekkäisyyksiä ja jähmeitä toimintamalleja.
- haluan kunnan kehittämisryhmän ainakin osittain epäpoliittiisesti kootuksi ammattiryhmäksi, joka pystyy visioimaan ja toteuttamaan kunnan elinkeinojen kehittämistä.
- haluan uutta tehokkuutta yritysvaikutusten arviointiin
- haluan kehittää kunnan kehitystä positiivisen työpaikkakehityksen kautta. Taloudellisesti terve kunta pystyy tuottamaan hyvät palvelut kuntalaisilleen.
Olen sitä mieltä, että KUNNAN JOKAINEN VELAKSI OTTAMA EURO ON VEROTUKSEN SIIRTÄMISTÄ TULEVAISUUTEEN.
l